Jak wybrać garnki do kuchni?

Gotowanie jest przyjemne tylko wtedy, gdy kuchnia jest dobrze wyposażona. Odpowiednie garnki oraz patelnie ułatwiają pracę, która staje się przyjemnością. Jak wybrać garnki, by były funkcjonalne i jednocześnie estetyczne?

Garnek żeliwny

Rosół, bigos, mięso czy gulasz przygotujemy idealne, gdy będziemy gotować długo, na niewielkim ogniu. Do przyrządzenia tego typu potraw idealny będzie garnek żeliwny, który ma grube ścianki jest ciężki i wolno się nagrzewa.

Garnek żeliwny, dzięki swojej konstrukcji, wolno się nagrzewa i wolno oddaje ciepło. Nie przygotujemy w nim szybkiego obiadu, czy nie podgrzejemy zupy, ale dania wymagające długiego gotowania będą wyśmienite.

Garnek żeliwny świetnie sprawdzi się również w piekarniku. Można zrobić w nim chrupiący chleb, pączki czy mięso. Bardzo ważne jest, że można gotować używając dużej ilości oleju, jak i minimalnej, co jest niezmiernie ważne dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Garnki emaliowane

Garnki emaliowane są kolorowe, piękne i można je swobodnie dobrać do wystroju każdej kuchni. Bardzo szybko podgrzejemy w nich potrawę, dzięki temu sprawdzają się do przygotowywania potraw, które nie potrzebują długiego pichcenia na ogniu.

Mając garnki emaliowane należy bardzo uważać, by nie zniszczyć emalii, gdy tylko ją obtłuczemy garnek zaczyna rdzewieć i bardzo szybko nadaje się do wyrzucenia. Chcąc dłużej cieszyć się emaliowanymi garnkami należy domieszania używać drewnianej łyżki.

Garnki teflonowe

Garnki teflonowe są z metalu, a ich wnętrze pokryte jest teflonem. Dbając o teflon można ich używać długo, gdyż nie przypalają potraw i powodują, że nie przywierają one do dna.

Trzeba jednak pamiętać, że teflon jest przeważnie bardzo delikatny. Używanie widelców czy łyżek do mieszania bardzo szybko spowoduje, że garnek będzie nadawała się do wyrzucenia. Do teflonowych garnków należy używać drewnianych łyżek.

Garnki szklane

Od pewnego czasu garnki szklane coraz częściej pojawiając się w naszych kuchniach, chociaż nadal nie są bardzo popularne. Garnki szklane to ciekawa propozycja dla osób uczulonych na nikiel oraz chrom. Są antyalergiczne i antybakteryjne.

Garnki szklane są idealne by gotować w nich na gazie, płycie elektrycznej, w mikrofalówce czy w piekarniku. Nie nadają się jednak do używania na kuchence indukcyjnej.

Garnki żeliwne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Post Author: admin