Jak przygotować tradycyjny sorbet?

Sorbet to orzeźwiający mrożony deser powstający na bazie owoców. Czym różni się od lodów? Z jakich składników powstaje i czy da się go przygotować w domu? Oto garść najważniejszych informacji o tym pysznym deserze.

Z jakich składników powstaje sorbet?

Sorbet to kremowy mrożony deser sporządzany głównie z soku owocowego lub przecieru owocowego – zazwyczaj zawiera tylko niewielkie ilości produktów mlecznych, białek jaj lub żelatyny. Nazwa „sorbet” powstała od tureckiego słowa „şerbet”, które oznacza słodki i mocno zmrożony napój, podawany w upalne dni.

Czy sorbet to to samo co lody?

Sorbet z technicznego punktu widzenia nie jest tym samym deserem co lody, mimo że zarówno lody, jak i sorbet mogą zawierać owoce i produkty pochodzenia mlecznego. Największa różnica pomiędzy lodami a sorbetem wynika z tego, że głównym składnikiem sorbetu jest sok lub przecier owocowy, podczas gdy głównymi składnikami lodów są zazwyczaj mleko i śmietana. Mimo to oba desery są na tyle podobne, że wiele osób prawdopodobnie uważa sorbet za jeden z rodzajów lodów. Tym co jeszcze odróżnia sorbet od lodów jest dodatek alkoholu, który jest czasami dodawany do sorbetów.

Przepis na domowy sorbet truskawkowy z likierem

– około 500 gram truskawek (mrożonych lub świeżych)
– 200 gram cukru
– likier truskawkowy
– 300 ml wody
– sok z cytryny
– listki bazylii lub mięty do dekoracji

Ponieważ tradycyjny sorbet jest słodzony syropem cukrowym na początku należy rozpuścić cukier w wodzie, lekko ją podgrzewając. Kiedy już otrzymamy stosowny syrop można rozpocząć przygotowywanie samego sorbetu. W przypadku truskawek mrożonych wystarczy zblendować owoce z syropem, w blenderze z funkcją kruszenia lodu, dodając do masy odrobinę likieru i soku z cytryny. Jeżeli używasz świeżych owoców trzeba będzie je uprzednio zamrozić. Gotowy sorbet od razu podawać w pucharkach ozdabiając go listkiem mięty lub bazylii.

Chcąc uzyskać zdrowszą wersję sorbetu można zamiast cukru wykorzystać syrop klonowy, płynny miód albo też w ogóle zrezygnować ze słodzenia deseru. Należy wtedy rozcieńczyć go odrobiną wody. Po więcej inspiracji zajrzyj na stronę http://siorbet.pl!

Post Author: admin