Okapy – funkcjonalne wyposażenie gastronomii

Trudno sobie wyobrazić nowoczesną i profesjonalną gastronomię, bez jakże potrzebnych okapów. Ich konstrukcja – często oparta na blachach nierdzewnych – zapewnia maksymalny odbiór zadymienia, pary wodnej i dymu, które są efektem procesu gotowania. Jak działa to wyposażenie gastronomii i dlaczego jest ono tak skuteczne?

Trapez jest najskuteczniejszy!

Nazewnictwo okapów wynika przede wszystkim z ich kształtu. Na rynku wyposażenia gastronomicznego można zatem znaleźć konstrukcje prostokątne, kwadratowe, a nawet trapezowe. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza te ostatnie, ponieważ w przeciwieństwie do pozostałych, posiadają one specjalnie wychyloną blachę.

To dzięki niej dym z powierzchni piecyka jest zbierany jeszcze efektywniej, gdyż jest on niejako „zagarniany” przez konstrukcję okapu. Niestety takie rozwiązanie ma jedną, istotną wadę: jest nią duży rozmiar instalacji i konieczność zamontowania jej stosunkowo wysoko (duże ryzyko urazów głowy).

Obowiązkowy komin

W domowej kuchni okap nie musi wcale posiadać odpływu powietrza. Oczywiście z punktu widzenia użytkownika nie jest to zbyt funkcjonalne rozwiązanie, ale nie da się ukryć, że nie zawsze istnieje możliwość podłączenia go do ciągu wentylacyjnego. Alternatywą są okapy z wkładami węglowymi, które zbierają z powietrza wszelkie nieczystości, a następnie – odsyłają je za pomocą wentylatorów z powrotem do kuchni.

W urządzeniach przeznaczonych dla profesjonalnej gastronomii, takie rozwiązania raczej nie wchodzą w grę. Wyposażenie gastronomii (w kontekście okapu) musi posiadać wbudowany ciąg odprowadzania spalin i dymów, gdyż – jak łatwo się domyślić – ich ilość jest w przypadku gastronomii o wiele większa.

Halogen to podstawa

Nowoczesne okapy gastronomiczne posiadają… nowoczesne oświetlenie. Mowa tu oczywiście o halogenach, które nie tylko zapewniają maksymalne doświetlenie przestrzeni kuchennej, ale też generują światło punktowe. Poza tym halogeny (najczęściej oparte na lampach LED), zużywają relatywnie niewiele energii i są odporne na działanie wilgoci i ciepła.

Podsumowując, okap to niezbędne wyposażenie każdej gastronomii. Bez niego trudno sobie wyobrazić nie tylko sprawną, ale i estetyczną kuchnię. Bądź co bądź – to właśnie estetyka i higiena są najważniejszymi czynnikami, branymi pod uwagę w trakcie jej pracy.

Wyposażenie gastronomii znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.

Post Author: admin