Wpływ odzieży kuchennej na restaurację

Prowadzenie prosperującej restauracji wymaga od właściciela wyposażenia kuchni i nie tylko w profesjonalny sprzęt, ale również w wysokiej jakości odzież gastronomiczną. Pełni ona wiele ważnych funkcji i ma bezpośredni wpływ na efektywność działania całej restauracji. W związku z tym warto dowiedzieć się, dlaczego kuchenna odzież gastronomiczna jest ważna oraz co należy zwrócić szczególną uwagę, kupując ją dla pracowników.

Odzież gastronomiczna w kuchni

Każdy element ubioru gastronomicznego ma istotny wpływ zarówno na funkcjonowanie pracownika, jakość serwowanego jedzenia, jak i na ogólną efektywność całej restauracji. Istotna jest zarówno zwykła czapka kucharska, jak i rodzaj używanej koszuli lub fartucha. Jako dobry przykład obrazujący wpływ ubioru na restaurację może posłużyć wcześniej wspomniana czapka. Dzięki jej zastosowaniu ryzyko dostania się włosów do serwowanych posiłków staje się minimalne.

Również klasyczny fartuch może pokazać, jak ważny jest ubiór kuchenny. Jego wykorzystywanie pozwala na uchronienie pozostałych elementów ubioru przed zabrudzeniami, chroni kucharzy i pomocników przed ewentualnymi poparzeniami oraz przyśpiesza on wszystkie prace kuchenne, dzięki znajdujących się w nim kieszeniom. Wszystko to pokazuje, że właściciel restauracji powinien dokładnie zastanowić się, jaka odzież kuchenna będzie najlepszym rozwiązaniem.

Odpowiedni materiał wykonania

Materiał, z którego wykonana została czapka kucharska, fartuch lub inny element odzieży ma kluczowe znaczenie. Nieodpowiednio dobrany materiał sprawi, że ubiór tylko nie będzie spełniał swoich podstawowych funkcji, ale również w bardzo krótkim czasie ulegnie zniszczeniu. Przede wszystkim należy pamiętać, że odzież gastronomiczna wykorzystywana jest w bardzo trudnych warunkach.

Ma ona ciągłą styczność z bardzo wysokimi temperaturami połączonymi z wysoką wilgotnością. Dodatkowo jest ona narażona na trudne do usunięcia zabrudzenia oraz na różnego rodzaju przecięcia, przetarcia, czy też rozerwanie. Oznacza to, że materiał musi być odporny na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne oraz na bardzo częste pranie w wysokich temperaturach, przy użyciu środków chemicznych.

Komfort pracowników ma znaczenie!

Nie są to jednak wszystkie cechy, którymi powinna odznaczać się czapka kucharska, czy też inny element odzieży gastronomicznej. Dodatkowo wszystkie ubrania muszą gwarantować pracownikom komfort noszenia.

Tylko w takiej sytuacji można liczyć na maksymalną efektywność pracy zarówno kucharzy, jak i pracowników w dłuższej perspektywie czasu. Nie zapewnienie wysokiej jakości odzieży poskutkuje w mniejszym zaangażowaniu pracowników.

Czapka kucharskie dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Post Author: admin